Samen in de magische ‘Welstaat bubbel’

Donderdag 30 november was de informatiebijeenkomst in ‘Ons Dorpshuis’ in Wilhelminaoord. Vol verwachting klopten de harten van de 70 mensen die op deze novemberavond bijeengekomen waren om geïnformeerd te worden over de muziektheaterbeleving ‘Welstaat’. En als ze al niet enthousiast waren, dan werden ze dat zeker door de deskundige en inspirerende verhalen van artistiek leider Karin Netten, projectleider Jeanet Hacquebord en regisseur Celine Hoex. Om een goed beeld te krijgen van de omgeving hebben zij het gebied al vele malen doorkruist en gesproken met bewoners en betrokkenen bij de Maatschappij van Weldadigheid.
Hoewel ‘Welstaat’ is gebaseerd op het historische gedachtegoed van Johannes van den Bosch, gaat de voorstelling vooral over wat er nu leeft in het gebied. Het idee is dat bezoekers in groepen van vijftig personen onder leiding van een professionele gids een route door het fictieve oord ‘Welstaat’ lopen. Aan zo’n beleving doen per keer tien groepen mee die allemaal tegelijkertijd een eigen route lopen van ongeveer 50 minuten en daarna samenkomen voor het slotstuk. De monumenten en locaties die betrokken zijn, krijgen voor deze productie een nieuw verhaal en bovendien komt men onderweg van alles en iedereen tegen. Naast de professionele artiesten is er plaats voor veel vrijwilligers als spelers, zangers, muzikanten, begeleiders en organisatoren achter de schermen.
Tijdens het slotstuk krijgt het verhaal van ‘Welstaat’ dat auteur Sara van Gennip bedacht eerst een grillig karakter alvorens het hoogtepunt ‘de grote finale’ wordt bereikt. Deze zal plaatsvinden op het oude voetbalveld in het Sterrebos, waar alle groepen samenkomen. Het meisje Nova, een soort Griekse mythische figuur, zal met haar onweerstaanbare gezang niet alleen alle bezoekers verleiden om de krachten te bundelen, maar ook alle figuranten lokken naar deze plek. Het doel van Sara van Gennip om mensen te verbinden zal hier op een majestueuze manier duidelijk worden!
En wie wil nu geen deel uitmaken van zo’n groots spektakel? Na alle indrukwekkende informatie kende de avond in ‘Ons Dorpshuis’ dan ook vele bewoners die willen meedoen. Formulieren werden ingevuld en om er vast aan te wennen om in de schijnwerpers te staan, maakte fotograaf Wil Kooiman bijbehorende foto’s. Zo kunnen de organisatoren sneller in beeld krijgen met welke Welstaatbewoners ze allemaal gaan samenwerken.
Het was een aangename avond met veel positieve energie en velen gaven duidelijk aan dat ze zin hebben om samen in de magische ‘welstaat bubbel’ te geraken.

Josée Janssen